Special: Alberta

Alberta ligt in het westen van Canada en het zuiden van deze provincie grenst aan de Verenigde Staten. De provincie British Columbia scheidt Alberta van de Grote oceaan. Deze twee provincies zijn de toeristisch drukst bezochte provincies van Canada. Twee van de bekendste nationale parken van Canada, Jasper National Park en Banff National Park, liggen in de provincie Alberta.

Calgary

Calgary ligt aan de oostkant van de Rocky Mountains en is vooral bekend vanwege de Olympische winterspelen van 1988.

Olympische erfenis

Het Canada Olympic park herinnert aan de Olympische spelen van 1988 en de attractie Road Rocket doet dat in het bijzonder. In een omgebouwde bobslee op wielen raast de bezoeker met een snelheid van 95 kilometer per uur van de berg af. Dit zonder bestuurder en/of remmogelijkheid. Het Olympic Hall of Fame Museum biedt een diepere blik op de Olympische spelen zelf.

Actief

Niet alleen het Olympic Park staat in het teken van activiteit en sportiviteit. Sportieve mogelijkheden zijn er te over in Calgary. Zeilen op het Glenmore Reservoir, raften op de Bow River of een fiets huren om de omgeving te verkennen zijn enkele voorbeelden.

Unesco Werelderfgoed site: Canadian Rocky Mountains Parks

De aangrenzende nationale parken Banff, Jasper, Kootenay en Yoho en de provinciale parken Mount Robson, Mount Assiniboine en Hamber zijn bezaaid met bergspitsen, gletsjers, meren, watervallen, kloven en kalksteen grotten en vormen een markant berglandschap.

De “Burgess Shale” fossiele site, bekend vanwege haar fossiele overblijfselen van zachtbelichaamde zeedieren, is eveneens hier te vinden.

Banff National Park

Banff is het oudste nationale park van Canada. Banff National Park ligt ten westen van de stad Calgary en op de grens met British Columbia. De majestueus besneeuwde bergtoppen van de Rocky Mountains, de smaragd groene en kristal heldere meren en wilde dieren zoals grizzly beren, wolven en elanden maken van dit park een uniek en druk bezocht nationaal park.

Moraine Lake

Één van de mooiste meren is het blauw/groene Moraine Lake dat gelegen is in een vallei en omringd wordt door 10 prachtige bergtoppen. Per kano of te voet kan het meer en de omgeving worden verkend.

Lake LouisLake Louise

Het meest beroemde meer is het kristal heldere blauwe meer Lake Louise dat eveneens omringd wordt door bergtoppen en gletsjers. Ook hier is het mogelijk een kano te huren of te voet een prachtige wandeling te maken. De wandeling die leidt naar de vlakte van de 6 gletsjers wordt door velen de beste wandeling van de Canadese Rockies genoemd.

The Bow Valley Parkway

De Bow Valley Parkway (BVP) is een prachtige autoroute die tussen Banff en Lake Louis ligt. Langs de route wordt veel wild waargenomen waaronder wolven, coyotes, grizzly beren en zwarte beren. De route is zeer afwisselend met bergen, moeras, weiden, bossen, meertjes, rivieren en watervallen. Bij Johnston Canyon liggen een aantal mooie wandelroutes. De langste route voert de bezoeker langs maar liefst zeven watervallen en door een diepe Canyon.

Jasper National Park

Ten noorden van Banff National Park ligt het grootste Nationale park van de Canadese Rocky Mountains, Jasper National Park.

Icefields ParkwayIcefields Parkway

Tussen Banff en Jasper ligt de Icefields Parkway. Deze autoroute met een lengte van circa 100 kilometer (die in een paar uur wordt afgelegd) behoort absoluut tot de mooiste autoroutes op aarde. Langs deze route ligt de heuvel Tangle Ridge, met de Tangle Falls (watervallen) aan de andere kant van de heuvel. Berggeiten en “bighorn” schapen komen hier graag naar de weg.

Voorbij de watervallen is een uitzichtpunt voor de Stutfield gletsjer en de noordkant van de berg Mt. Kitchener. Onderweg kunnen met een beetje geluk grizzly beren en kariboes worden gezien.

Een andere mooie plek die aan de route ligt zijn de Athabasca Falls. Bij deze waterval stroomt het water door een smalle bergspleet en eindigt het in een smaragdgroen gekleurd natuurlijk zwembad.

In het park

Het park zelf kan wandelend, fietsend, raftend, kanoënd en langlaufend worden ontdekt. In het park leven grizzly beren, zwarte beren, elanden, kariboes, wolven, wolverines (veelvraten), poema’s, lynxen, herten, berggeiten en vele andere diersoorten. Wildlife watching (wilde dieren kijken) is dan ook één van de grootste attracties in Jasper National Park.

Waterton Lakes national Park

Waterton Lakes National Park ligt in het zuiden van Alberta aan de grens met de Verenigde Staten. Aan de andere kant van de grens, in de Amerikaanse staat Montana, gaat het park verder onder de naam Glacier National Park.

De parken samen hebben de naam Waterton-Glacier international Peace Park. Het park als geheel is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Waterton Lakes National Park heeft een gematigd klimaat en de flora en fauna in het park varen hier wel bij.

Unesco Werelderfgoed site: Waterton Glacier International Peace Park

In 1932 werd Waterton Lakes National Park (Alberta, Canada) samengevoegd met Glacier National Park (Montana, Verenigde Staten). Daarmee werd het eerste International Peace Park ter wereld gecreëerd.

Het park biedt een prachtig decor op de grens van twee landen en is buitengewoon rijk aan plant- en diersoorten, prairie gebieden, bossen, alpiene landschappen en gletsjer kenmerken.

Wood Buffalo N.P.

BizonWood Buffalo National Park ligt in het noorden van Alberta. Een deel van het park ligt in Northwest Territories. Wood Buffalo N.P. is het grootste park van Canada en behoort tot de grootste nationale parken ter wereld. Het park werd opgericht in 1922 ter bescherming van de laatste kudde bizons in Noord-Canada.

Bijzonder park

Wood Buffalo is opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Wood Buffalo is om de volgende redenen een bijzonder park. In dit park leeft één van de grootste kuddes bizons ter wereld, Wood Buffalo is de laatste natuurlijke nestplaats van de wilde kraanvogel, de Peace-Athabasca Delta behoort tot de grootste binnenlandse zoetwaterdelta’s ter wereld en er zijn unieke zoutvlaktes in het park.

Fauna

In het park komen vele diersoorten voor, maar het daadwerkelijk tegenkomen van deze dieren is een moeilijker verhaal. Vaak worden er alleen sporen aangetroffen. Naast de bizons leven in Wood Buffalo beren, elanden, wolven, lynxen, wolverines (veelvraten) en vossen. Kraanvogels, arenden, haviken en uilen zijn de opvallendste verschijningen in de lucht.

Recreatie

Wood Buffalo is te voet of per vaartuig te ontdekken. Er zijn diverse trails te lopen die in zwaarte variëren van beginners tot gevorderden. Per kano kan ontspannend worden rondgedobberd op Pine Lake. Een wildernis kanotocht kan worden gemaakt op de Peace River, Athabasca River of Slave River. Kano’s kunnen worden gehuurd in het plaatsje Fort Smith. Gemotoriseerde vaartuigen zijn toegestaan op de Athabasca River, Embarras River, Quatre Fourches River, Peace River en op de Slave River.

In de winter is Wood Buffalo dankzij haar ligging een ideale plaats om het noorderlicht waar te nemen. Deze activiteit wint steeds meer aan populariteit.

Unesco Werelderfgoed site: Wood Buffalo National Park

Dit park, met een oppervlakte van circa 44.000 km², ligt op de vlaktes van het noord-centrale deel van Canada. Het is ook de natuurlijke nestplaats van de “whooping crane” (hoestende kraanvogel). Een andere attractie van het park wordt gevormd door ’s werelds grootste binnenlandse delta, gelegen aan de monding van de Peace en Athabasca rivieren.

Unesco Werelderfgoed site: Dinosaur Provincial Park

Behalve haar bijzonder mooie landschap bevat Dinosaur Provincial Park, in het hart van Alberta’s badlands, ook een aantal van de belangrijkste fossiele vondsten uit het tijdperk van de reptielen die ooit zijn gedaan. Het gaat in het bijzonder om 35 dinosaurussoorten die dateren van circa 75 miljoen jaar geleden.

Unesco Werelderfgoed site: Head-Smashed-In Buffalo Jump

In het zuidwesten van Alberta vindt men de restanten van gemarkeerde paden en een kamp van inheemse bewoners. Tevens ligt er een grafheuvel van ontelbare aantallen buffel skeletten (Amerikaanse bizon). Dit vormt het bewijs voor een circa 6.000 jaar lang jacht gebruik uitgevoerd door de oorspronkelijke bewoners van Noord-Amerika.

Door hun uitstekende kennis van het terrein en het gedrag van de buffels joegen zij de prooien over steile rotswanden met de dood tot gevolg. De geslachte dieren werden later in het dorp beneden verdeeld.